Siirry pÀÀsisÀltöön

Maratoonarin Tasotesti....🐞

 

       TĂ€hĂ€n viikkoon on mahtunut monenlaista harjoitusta ja lepopĂ€ivÀÀkin. Hikoiltu helteessĂ€ ja seurattu sadetutkan kuvaa. Maratoonarin tasotesti oli kuitenkin viikon kohokohta jota olin odottanut innolla siitĂ€ saakka kun pĂ€ivĂ€mÀÀrĂ€ oli lyöty lukkoon. Testi tehtiin Helsingin Myllypurossa Liikuntamyllyn sisĂ€radalla. Testin kulusta huolehti  Juoksuvalmentaja Pasi PÀÀllysaho, joten minĂ€ vain juoksin. 


Testiin lĂ€htö   đŸ“·jarvieline

     Edellisen kerran olin ollut Maratoonarin tasotestissĂ€ syksyllĂ€ 2019 joka tehtiin samassa paikassa. Tuon testauksen jĂ€lkeen alkoi tavoitteellinen harjoittelu. Minun mielestĂ€ni tĂ€mĂ€n viikon  testauksessa oli mielenkiintoisinta se, ettĂ€ aikaa testien vĂ€lissĂ€ oli kulunut harjoitellen paljon . Tiesin ettĂ€ eteen pĂ€in ollaan menty hurjasti mutta kivaa oli nĂ€hdĂ€ ja saada  faktaa lĂ€htötasosta tĂ€hĂ€n hetkeen. 

      Tottakai olin tĂ€pinöissĂ€ni ja juuri siksi jĂ€nnitin testiin lĂ€htöÀ. En itse suoritusta vaan koko kokonaisuutta. Toivoin ettĂ€ olisin valmistautunut siihen kuitenkin hyvin. Sain jĂ€rjestettyĂ€ testiin kesĂ€lomapĂ€ivĂ€n joka mahdollisti sen ettĂ€ pÀÀsen juoksemaan levĂ€nneenĂ€. No yöuni oli katkonaista ja edellisenĂ€ pĂ€ivĂ€nĂ€ olin ahminut ruokaa ihan hullun lailla. Lihapullapannu muuseineen ei tuntunut missÀÀn. (enhĂ€n minĂ€ edes syö lihapullia kuin vain  joskus)Salaatit sai vain kiukkuiseksi, olikohan joku ihmeen energia vaje kun  ruokaa upposi. TĂ€ssĂ€ kohtaa mietin, olisko hieman voinut keventÀÀ syömistĂ€. Aamulla ihmetyksekseni totesin miten kevyt olo oli kuitenkin.

Testiaamuna aamupala kahdeksalta, juoksuun starttasin puolen pĂ€ivĂ€n aikaan. Se oli hyvĂ€. 

TasotestipĂ€ivĂ€ 2019     TasotestipĂ€ivĂ€ 2024

 
Liikuntamylly

    Maratoonarin tasotestin  kulku kĂ€ytiin lĂ€pi. Ennen juoksuun lĂ€htöÀ mitattiin lepolaktaatti. Testin  aikana seurasin  valojĂ€nistĂ€ joka nĂ€kyi sinisellĂ€ alueella ja juoksu tapatui radalla 1. Juoksin  porrastetusti  kiihtyvĂ€t vedot 1600 m, jokaisen vedon vĂ€lissĂ€ mitattiin laktaatti ja seuraava veto juostiin aina kovemmalla vauhdilla kuin edellinen veto oli juostu. MitÀÀn alkulĂ€mmittelyjĂ€ ei tehty. Hidas alkuvauhti toimi hyvĂ€nĂ€ lĂ€mmittelynĂ€. SiinĂ€ vĂ€lissĂ€ kun laktaatti mitattiin ennĂ€tin hyvin ottaa pienet vesihörpyt. 

   Testimuoto oli mielestĂ€ni oikeinkin miellyttĂ€vĂ€. Tuntui luontevalta juosta kun vauhti kiihtyi, eikĂ€ tarvinut mitÀÀn ylimÀÀrĂ€isiĂ€ hĂ€rpĂ€kkeitĂ€ ympĂ€rille. Aika elĂ€mĂ€n ja juoksun huumeessa minĂ€ lopulta olin. 


Liikuntamylly

    Lopullisia tuloksia vielĂ€  odotellaan mutta heti testin loputtua pÀÀstiin tarkastelemaan janalta nĂ€iden kahden maratoonarin tasotestin eroja. Hurjan paljon on tapahtunut kehitystĂ€ lĂ€htötasosta tĂ€hĂ€n hetkeen. Voin sanoa ettĂ€ hyvin liikuttuneena katselin tulosta vaikka toki oma juoksuni on kertonut itsessÀÀn jo paljon. Karkeasti sanottuna se vauhti jolla juoksin vauhtikestĂ€vyyttĂ€ neljĂ€ vuotta sitten, on tĂ€llĂ€ hetkellĂ€ veryttely vauhtiani.

Tasotestin jĂ€lkeen syksyllĂ€ 2019 kysyin Pasi PÀÀllysaholta mahdollisuutta pÀÀstĂ€ hĂ€nen ohjaukseensa. Ja kun yhteistyö alkoi,  pÀÀtin sitoutua tavoitteelliseen harjoitteluun. Itse halusin nĂ€hdĂ€ miten voin kehittyĂ€ juoksijana ammattilaisen ohjauksessa. Aivan kuten  blogini esittelyssĂ€ kerron. NeljĂ€n vuoden kehitys nĂ€htynĂ€ janalta sai minut leijailemaan. Ei vain pelkkÀÀ hyvÀÀ tulosta vaan erityisesti hyvÀÀ ja voimallista olotilaa niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Itsevarmana voin jatkaa omalla tasollani ja on kallisarvoista pÀÀstĂ€ tekemÀÀn sitĂ€ mitĂ€ rakastaa. 



Lauantain kevyellĂ€ puolipitkĂ€llĂ€ tunsin itseni urheilijaksi. Monipuoliset harjoitukset saavat janoamaan seuraavaa harjoitusta ja joka kerta on jĂ€nnÀÀ ja mielenkiintoista lĂ€hteĂ€ tunnustelemaan, katsomaan miten minĂ€ minĂ€kin pĂ€ivĂ€nĂ€ kĂ€yttĂ€ydyn ja mitĂ€ minĂ€ pÀÀsen  kokemaan. Maratoonarin tasotesti oli meille erÀÀnlainen etappi ja tĂ€ltĂ€ etapilta on valtavan kivaa jatkaa matkaa edelleen. 

 

...LennĂ€ lennĂ€ KesĂ€kerttu... lennĂ€ maratoonarin tasotestistĂ€ maratoonarin lempipuuhaan ...🐞

Kommentit

TÀmÀn blogin suosituimmat tekstit

Polar Kertoo Kaiken....🐞

              EdellistĂ€ kirjoitustani pÀÀttĂ€essĂ€ mietin, olisiko se pitĂ€nyt pÀÀttÀÀ vasta Suomessa. Vaikka paluu matka silloin oli jo melkein aluillaan, silti kaikkeahan voi tapahtua ja niin tapahtuikin.        Kirjoitin myös miten perjantaina ennen kotiinpaluuta herĂ€sin aikaisin. Olin nukkunut hyvin ja tunsin oloni ihan normaaliksi.  Ja niin tein lenkin aallonmurtajalle. Muistan kuitenkin ihmetelleeni kun yhtĂ€kkiĂ€ Polarin kello nĂ€yttikin Nightly Recharge tilan Heikko. Ajattelin ettĂ€ no nĂ€yttÀÀ mitĂ€ nĂ€yttÀÀ ja mietin ettĂ€ kello on ollut yöllĂ€ huonosti kĂ€dessĂ€ tai jotain muuta  ja vempeleitĂ€ ne vain ovat. Ei vempeleisiin pidĂ€ liikaa tuijottaa.       HyppÀÀn edellisen postauksestani kohdasta siihen mitĂ€ en siis vielĂ€ kirjoittanut. Kotiin paluu.  Aloin joskus neljĂ€n aikaan perjantai iltapĂ€ivĂ€llĂ€ pakkaamaan tavaroita ja ihmettelin miten kylmĂ€ oli. SÀÀdin ilmastoinnin ja jatkoin toimiani. Ei mennyt kauaakaan kun kĂ€det tĂ€risten hain kuumetta alentavaa. Olo oli surkea ja alkoi juoksuttamaan w

Juoksuvuosi 2023...🐞

        Kivaa vielĂ€ pysĂ€htyĂ€ miettimÀÀn kuluneen vuoden juoksuja. Harjoitteluun tuli hieman mÀÀrÀÀ ja tehoakin lisÀÀ.  Alku vuonna harjoitusohjelma sisĂ€lsi myös kahden treenin pĂ€iviĂ€, jokunen tupla loppu vuonnakin. Kisat oli rytmitetty aika kivasti. Syksyn rataultrasta luovuttiin, keskityttiin harjoitteluun ja palautumiseen lokakuisen maratonin jĂ€lkeen. Juoksuvuoden ensimmĂ€inen kisa oli helmikuussa jonka muuten unohdinkin IG tilinini postauksesta.       Helmikuun maantiejuoksu cupin 4.osakilpailu oli ensimmĂ€inen kerta kun osallistuin Aktia cupiin (MK Facade). TĂ€mĂ€ juoksu melko surkeissa olosuhteissa kĂ€ynnisti kisavuoden eikĂ€ tavoitteellinen harjoittelu olisi yhtÀÀn mitÀÀn jos en osallistuisi kilpailuihin. Juoksin vain yhden osakilpailun, sain siitĂ€ 10 pistettĂ€ ollen lopputuloksissa sarjani 7.  Maaliin pÀÀsin ajassa 58.34.      Harjoittelu oli noussut uudelle tasolle. Kahden treenin pĂ€iviĂ€ kovilla viikoilla oli kahdesta kolmeen, kevyellĂ€ viikolla ei. Talven surkeiden jÀÀkoppurakelien ai

BMW HELSINKI 10...🐞

      BMW Helsinki 10 juostiin tummuvassa kevÀÀn illassa lauantaina 27.4.2024. Sade kasteli lĂ€pi kisan, mutten antanut sen haitata omaa juoksu iloani. Oli ihanaa olla mukana juoksijoiden joukossa, hyvin jĂ€rjestetyssĂ€ tapahtumassa joka omalla tavallan kutsui mukaan uudelleen. Treenikymppi mahtavassa juoksuporukassa taittui vaivattomasti nautiskellen.  đŸ“·@runstinde                       Saavuttiin mun siskon kanssa kisahoodeille mukavasti launtaina iltapĂ€ivĂ€llĂ€. Hyvin oli aikaa kĂ€ydĂ€ kisatoimistossa ja majoittua Scandic Grand Marinaan. Vaikkei HyvinkÀÀlle mikÀÀn pitkĂ€ matka HelsingistĂ€ olekaan, oli kyllĂ€ ihanaa jÀÀdĂ€ maalialueen lĂ€heisyydessĂ€ sijaitsevaan hotelliin yöksi. Aamunyön puolelle olisi kaikkiaan mennyt ennen kun olisin ollut kotona, siskolla vielĂ€ pidempÀÀn.  Oli kivaa odotella kisan alkua ja kĂ€ydĂ€ vielĂ€ hyvissĂ€ ajoin rauhassa syömĂ€ssĂ€. RiisiĂ€ kera parsan hotellin keittiöstĂ€ oli herkullinen ja hyvĂ€ valinta. Kahden kisan aluspĂ€ivĂ€n ruokailut osuivat oikeinkin nappiin. Baarimikko